Trends: Nettet anno 2009

Read-Write-Webs Richard MacManus har samlet op på årets trends på nettet:

1) Strukturerede data
Internettet er ikke længere en samling sider, det er strukturerede data. Services og tjenester trækker data ud i forskellige former til os, men selv om dine tweets måske nok ligger i nogle databasetabeller hos twitter.com – kan du skrive dem ind (tweete) fra alle mulige applikationer/sider/computere/mobiler osv, og din “strøm af tweets” kan vises både alle de steder, hvor du kan skrive dem, men også i alle mulige andre aggregatorer, på din blog, på facebook, osv. osv. Det er ikke siden twitter.com der er vigtig længere, det er datastrømmen…

2) Real-tid
Vi gider ikke vente på, at google får indekseret det sidste nye engang i næste uge. Vi vil have vores datastrømme i real-tid. Vi vil have folks tweets, når de trykker på send, vi vil have vennernes facebook-status nu, ikke når vi kommer forbi deres profil i næste måned… Vi ved datastrømmene eksisterer (jf. pkt. 1), så vi vil have dem nu-nu-nu!

3) Personalisering
Når det er et spørgsmål om at hente de datastrømmene ned – så er det oplagt at enhver kan få sit personlige udvalg, og i en form (og en applikation) man selv har valgt… Og åbne standarder gør det teknisk muligt.
Og jo dybere et spor af valg og præferencer vi efterlader med vores adfærd og valg på nettet, jo bedre virker “anbefalelses-motorerne” enten på baggrund af vores egne valg, folk der ligner os, eller at vi simpelthen direkte anbefaler ting til hinanden – så kan vi få det endnu mere personligt.

4) Det mobile net og augmented reality
Nu har vi internettet i en bærbar udgave, og med GPS, scanner, kamera og diverse apps til alskens formål har det åbnet helt nye muligheder…
Og nu, hvor vi har nettet med ud i verden, hvorfor så ikke få det bedste af begge verdener? Kig på Paris gennem kameraet på en iPhone og få info om det du ser fra nettet.

5) Tingenes internet
Trend # 5 er faktisk, at nettet for alvor rykker “ud i virkeligheden” (eller AFK, som de svenske pirater døbte det; Away From Keyboard) Scan stregkoden i botanisk have, på varen i supermarkedet, ved siden af kunstgenstanden og få adgang til den i stregkoden gemte information, links osv. Nu bliver internettet ikke noget man går hjem og slår op på – det er rundt om os, hele tiden – og selv den økologiske spelt-spaghetti har et sted på nettet. Eller er det tingene, der rykker ind på internettet? Containeren sender selv besked om, at den holder køletemperaturen, og dit miljøhus kan selv tjekke og udgive opdateringer om dagens forureningsniveau og ventilation… Bare fordi man ikke er et menneske kan man jo godt gå på nettet!

PS: Det er selvfølgelig totalt Old School at kalde det Web 2.0, det er jo bare nettet nu om dage…

En tanke om “Trends: Nettet anno 2009”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *